mandag den 11. februar 2013

Hvad er Likviditet

Likviditet er et ord man støder på igen og igen som selvstændig. Banken vil have penge for at stille likviditet til rådighed. Revisoren laver likviditetsbudget, og vil gerne hjælpe dig til at have et godt cash flow, hvor din kredit sammen med din likviditet, understøtter din virksomheds drift, på den mest fordelagtige måde. Men hvad er likviditet, og hvordan sikrer man sig en sund virksomhed med likviditet nok. Det vil jeg give dig et overblik over her.


Hvad er likviditet
Likviditet er et ord for penge. Når man snakker likviditet i en virksomhed, er det forstået sådan at de penge man har på kontoen, samt den kreditfacilitet man har stillet til rådighed, udgør virksomhedens likviditet. Likviditeten er vigtig, da det udgør grundlaget for at du kan bestille varer, betale husleje, betale for din bil, drift af hjemmeside osv. Ofte er det jo sådan, at du har udgifter før du har indtægter, dels pga. betalingsbetingelser til kunderne, og dels fordi du skal betale penge for at kunne producerer et prdukt, der efterfølgende kan sælges.

Hvor meget likviditet skal man have
Hvor meget likviditet man skal have, kan man som regel finde ud af, ved at lægge et likviditetsbudget. Likviditetsbudgettet, er faktisk bare et udvidet budget, hvor man lægger ind hvornår omkostningerne falder til betaling, og hvornår de fakturaer man har udsendt blive betalt. På den måde kan man hele tiden følge, hvor mange penge man har brug for, hen over året. Det betyder også at du har bedre mulighed for at få driftskredit eller lån i banken, da du kan dokumenterer hvordan og hvornår pengene betales tilbage.

Løbende likviditet koster penge
Det er dog ikke bare sådan at man kan baserer en virksomheds cash flow på en kredit i banken. Dette skyldes for det første, at banken vil se en forbedring af virksomhedens økonomi over tid, og ønsker at se en form for tilbagebetaling. Alternativt få bedre sikkerhed for pengene, eller udvide engagementet med virksomheden, eller virksomhedens ejer privat. Endvidere er driftskredit ofte en dyr løsning, og koster gerne ml. 9 % og 13 %. Derfor skal kreditte helst kun være til udsving, og ikke permanent finansiering af virksomhedens aktiviteter året rundt.

Pas på din likviditet
Det er vigtigt at man passer på sin virksomhed likviditet. Det kan man gøre på flere måder.

  1. Forsøg at få så lange betalingsfrister, på produkter og ydelser købt hos underleverandører. På den måde sikrer du, at der går kortest mulig tid, fra du betaler din leverandør, til din kunde betaler dig.
  2. Vær fokuseret på havd du betaler for dine produkter og ydelser, og forsøg hele tiden at optimer dine omkostninger, uden at du får dårligere varer, længere leveringstid mv.
  3. Vær hård ved de kunder der ikke betaler. Hvis en kunde ikke overholder betalingsfristerne, bør du ikke leverer mere til kunden, før tidligere regninger er betalt. Endvidere skal betalingsbetingelserne ved disse kunder være mere restriktive. Når de ikke betaler, bruger de dig som kassekredit, men du betaler, og det er dyrt.
Det var lidt fra mig omkring likviditet og styring af denne. Har du spørgsmål må de endelig poste dem herunder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar