tirsdag den 19. februar 2013

Hvad er egenkapital

Når man driver en virksomhed, er det vigtigt at man hele tiden har en positiv egenkapital. Selskaber (ApS og A/S) kan ikke eksisterer uden en positiv egenkapital, og vil derfor gå konkurs, hvis ikke egenkapitalen kan genetableres. Men hvad er egenkapital, og hvad består den den af. Det har jeg beskrevet nærmere her.


Hvad er Egenkapital
Egenkapital er virksomhedens værdi, målt i virksomhedens aktiver, fratrukket alle forpligtigelser, herunder hensættelser og gæld, både kortfristet- og langfristet gæld.

Aktiverne i virksomheden er bl.a. anpartskapitalen i Aps, og aktiekapitalen i A/S, kontante beholdninger, værdipapirer, værdi af bygninger, driftsmateriel og varelager samt kapitalandele i andre virksomheder. Endvidere debitorer, dvs. kunder der har fået fakturaer, men hvor betalingsfristen ikke er nået.
Forpligtelserne udgør fx gæld som realkreditgæld, bankgæld og træk på driftskredit. Endvidere leasingforpligtelser. Endvidere er skyldig moms og skat, skyldig løn, feriepenge, erstatninger, tab og hensættelser også medtaget. Slutteligt skyldige kreditorer, altså regninger der ligger til betaling fremadrettet.

Egenkapital i regnskab
Egenkapitalen finder man i virksomhedens balance, under passiver. For at vise hvordan virksomhedens egenkapital er fremkommet, laves der en egenkapitalopgørelse. For selskaber består den af flere dele:

  • Anpartskapital/Aktiekapital - Den kapital der er indskudt ved oprettelsen af selskabet. Ved anpartsselskab (ApS) er det 80.000 kr. og ved aktieselskab (A/S) er det 500.000 kr.
  • Nettoreserve for opskrivninger - Opskrivninger der er bundet på egenkapitalen.
  • Overført resultat - Årets resultat overføres hvert år til egenkapitalen. Er det er positivt resultat, tillægges resultatet, og er det negativt, fratrækkes resultatet.
  • Udloddet udbytte - Såfremt der er udloddet udbytte fra virksomhedens frie reserver, skal fratrækkes i egenkapitalopgørelsen.
For personlige virksomheder, er der ikke samme krav som ved selskaber. Her består egenkapitalen kun af overførte resultater, samt hævninger samt indskud, ejeren har foretaget i løbet af kelenderåret.

Udarbejdelse af egenkapitalopgørelsen
Egenkapitalopgørelsen kan laves på 2 måder:

Den summariske egenkapitalopgørelse - Ved denne metode vises udviklingen fra starten af regnskabsåret til slutningen (Primo til ultimo) for posterne samlet. Selskaber i regnskabsklasse B kan vælge denne opgørelsesmetode

Den fulstændige egenkapitalopgørelse - Ved denne opgørelsesmetode vises, som i den summariske, udvikling i posterne, fra primo til ultimo, men her for hver enkelt post. Endvidere vises til- og afgange for hver enkelt post. Virksomheder i regnskabsklasse C og D skal bruge denne metode, mens regnskabsklasse B virksomheder kan vælge den.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar