torsdag den 14. februar 2013

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed

Hvad er en enkeltmandsvirksomhed
En enkeltmandsvirksomhed er en virksomhed der er personlig ejet af en person - det var den korte version...  Men det er ikke nok, hvis man ønsker at starte som selvstændig, og har brug for at vælge selskabsform. Får at få overblik over hvad en enkeltmandsvirksomhed er, har jeg her lavet et overblik, over hvad det betyder at have en enkeltmandsvirksomhed.

En ejer
En enkeltmandsvirksomhed kan kun ejes af en person, så er i flere der ønsker at starte virksomhed, er dette ikke selskabsformen for jer. En enkeltmandsvirksomhed er personlig ejet, og det betyder at man hæfter for virksomhedens gæld personligt. Endvidere vil evt. overskud, blive beskattet som personlig indkomst.

Regnskab
Alle virksomheder i Danmark har regnskabspligt, og skal leverer et årsregnskab. Man må godt selv lave regnskabet, men det skal være revideret og godkendt af en revisor. Men mindre virksomheder, ofte enkeltmandsvirksomheder og interessentskaber, kan undgå revisorpligten, hvis de det første regnskabsår i virksomhedens levetid, eller to år i træk, ligger under 2, af følgende 3 forudsætninger:

1. En balancesum på 1,5 mio. kr.
2. En nettoomsætning på 3 mio. kr.
3. 12 fultidsansatte gennemsnitligt over hele kalenderåret

Jeg vil dog altid anbefale at man bruger en revisor til at lave og reviderer regnskabet for din virksomhed. På den måde sikrer du, at regnskab laves jf. korrekt lovgivning. Endvidere vil den tid du selv skal bruge, på at sætte dig ind i regnskabsprogrammer, regler og lovgivning, bedre kunne bruges på at udvikle og promoverer din virksomhed. En revisor vil også hjælpe dig med at opnå de korrekte skattemæssige fradrag, samt udnytte fordelene for din privatøkonomi, din virksomhed giver mulighed for.

Skat
Når man driver en enkeltmandsvirksomhed, vil overskuddet skulle beskattes som personlig indkomst. Det betyder at der skal betales arbejdsmarkedsbidrag, samt bund- og evt. topskat. Skatten kan man betale på 2 måder. Enten ved regnskabsaflæggelse, hvor man finder ud af hvad resultatet er blevet, og man så indbetaler de ca. 40 % som et engangsbeløb til skat. En anden mulighed, er at indbetale b-skatte rater. Her betaler man løbende, 10 gange om året, en rate ind til skat. Raterne beregnes på virksomhedens forventede resultat, og du vil ved regnskabsaflæggelse og udarbejdelse af årsopgørelsen fra skat, få af vide om du skal betale mere, eller have penge tilbage i skat.

Jeg vil klart anbefale b-skatte raterne, da det kan være svært at huske at holde pengene tilbage til skat. Få hjælp i din bank eller hos revisor, til at lave et driftsbudget, og på den måde udregne dit forventede overskud, og dermed også skat. hvis du i løbet af året, ser at dit resultat bliver bedre end forventet, skal du også huske at indbetale mere i b-skat.

Du kan også vælge at lade nogle penge stå i virksomheden, uden at trække dem ud til privatforbrug. Vælger du dette, skal du betale 25 % i skat af pengene der bliver stående. Når du vælger at trække pengene ud af virksomheden, skal du betale differencen fra de 25% op til den skat, du betaler ved personlig indkomst.

Fordele og ulemper ved enkeltmandsvirksomhed

Fordele:
Ingen omkostninger til oprettelse
Oftest ingen revisionspligt

Ulemper
Personlig hæftelse
Kun en ejer


Jeg håber dette har givet dig et overordnet overblik over hvad en enkeltmandsvirksomhed er. Har du spørgsmål, må du endelig stille det i kommentarfeltet herunder.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar